Vilket husdjur passar bäst i ert hem?

Funderar du på att skaffa ett husdjur, men är osäker på vad som passar dig? Det finns idag många olika djur, som man kan ha som husdjur. De sju mest populära djuren att ha som husdjur är hund, katt, hamster, kanin, marsvin, undulat och råtta.

En hund är ofta ett bra val och ett bra sällskap. De fungerar ofta väl med barn. Hundar kräver mycket uppmärksamhet och skötsel med promenader flera gånger per dag och ordentlig aktivering.

När det gäller katt, så fungerar även de väl i barnfamiljer för det mesta, men tänk på att katter kan vara mycket självständiga och lite egna. Därmed inte sagt att den inte behöver sällskap! Den lever i snitt i 15 år så det gäller att tänka långt framåt innan du skaffar katt.

Hamstern är enkel att ha hemma och den är liten, mjuk och söt. Den kan bli tam, men mycket små barn bör inte hantera dem. Dessutom lever den bara i snitt i 2–3 år.

Kaniner är ett djur som många uppskattar att ha som sällskap eller för att tävla med i kaninhoppning. Tänk på att den inte får sitta ensam i bur hela tiden, den måste få komma ut minst en gång om dagen.

Marsvin är gosiga små djur, som ofta gillar att ligga i knät och kuttra och bits sällan. Även denna måste få släppas ut minst en gång per dag, samt att den gärna vill ha minst en marsvinskompis.

En undulat är en bra fågel att ha som sällskapsdjur, och kan bli social, om man hanterar den mycket. Tänk bara att burfåglar överlag är ett djur som kräver en hel del.

Annars finns det råtta, eller en mus. Det är sociala djur och är sällskapsdjur som brukar vara sällskapssökande och lättskötta.

Alla djur kräver daglig skötsel. På Husdjursrevyn finns mycket bra info om djurskötsel.

4 Oct 2020