Med probiotika mår magen bra

Hälsofördelarna med probiotika inkluderar att förbättra tarmhälsa, immunförsvaret och hjärnans funktion. Studier har visat att de också kan hjälpa mot förstoppning, blodtryck, hudhälsa och mer.

Varför är probiotika bra för dig?

Du har säkert hört talas om probiotika och att de är bra för din hälsa, speciellt för matsmältningshälsan, men vad är det egentligen?

Probiotika är nyttiga mikroorganismer som finns naturligt i hela kroppen och speciellt i matsmältningssystemet. De kallas ibland levande kulturer eller "bra" bakterier eftersom de hjälper till att hålla dina tarmbakterier i balans. Ett sätt är att skydda mot andra typer av bakterier som orsakar sjukdom . När för många "dåliga" bakterier finns i tarmen, kan probiotika hjälpa till att bekämpa dem för att återbalansera tarmen.

Det finns tusentals arter av bakterier som fungerar som probiotika.

En av de vanligaste är Lactobacillus, som kan hjälpa till att stödja immunförsvaret, hälsosamma blodsockernivåer, matsmältning och kan hjälpa till att förhindra svampinfektioner.

En annan art, Bifidobacterium, används ofta för att hantera symtom på irritabel tarmsyndrom (IBS), samtidigt som det är fördelaktigt för mental hälsa och för att hantera eksem hos spädbarn.

Vilka är tecknen på att du behöver probiotika?

Forskning stödjer att probiotika har många hälsofördelar och sannolikt är effektiva för att lindra många kroniska hälsotillstånd. Följande är några tecken på att du kan ha nytta av dessa nyttiga bakterier.

1. Du upplever ospecifika hälsosymtom, till exempel:

  • Hjärndimma, försämrat minne eller kognitiv dysfunktion
  • Buksmärtor, avföringsförändringar eller överskott av gaser och uppblåsthet
  • Kronisk trötthet och sömnstörningar
  • Humörstörningar, depression eller ångest

2. En tydlig medicinsk orsak till dina symtom har inte identifierats. Ofta kan probiotiska tillskott hjälpa till med funktionella tarmsjukdomar och andra vaga hälsosymtom som vanligtvis undviker konventionell diagnos.

3. Du har anammat en hälsosammare livsstil genom att förbättra din kost, sömnhygien och träning. Men du upplever fortfarande inte lindring av dina hälsosymtom.

 

13 Apr 2023