Måste man borsta tänderna?

Måste man borsta tänderna? Verkar det som en konstig fråga? De flesta gör ju det. Inget konstigt med det. Själv tycker jag att jag inte vill gå ut genom dörren på morgonen om jag inte har borstat tänderna. Det som gör att jag ställer frågan är att jag faktiskt känner en hel del som aldrig borstar sina tänder (mest killar!) och de har inga hål, har aldrig haft och tror att de aldrig kommer att få det. Flera av dem borstar nån gång sina tänder men långt ifrån varje morgon och kväll som jag gör. Dessutom händer det då och då att jag borstar mitt på dagen också - om jag har ätit fisk till lunch.

Många helt obsessed av dålig andedräkt

Det är så många som är upptagna av om de har dålig andedräkt. I alla fall vill reklamen att vi ska vara det. Folk tuggar tuggummi, tar pastiller och Gud vet vad, bara för att de inte ska gå omkring med dålig andedräkt. Jag hade en gång en chef som kom in till mig och höll för munnen. Seriöst! Hon pratade med mig med handen för munnen. Hon påstod att hon hade dålig andedräkt. Jag bara stirrade på henne. Kanske någonting mitt emellan är bäst; inte helt strunta i att borsta sina tänder men heller inte stå och hålla för munnen när man pratar bara för att man misstänker att man har dålig andedräkt.

God tandhygien räcker

Att hålla en bra munvård räcker faktiskt. Bra tandvård innebär att man borstar tänderna regelbundet, helst två gånger om dagen. Helst inte röka eller snusa, inte äta godis och heller inte dricka läsk. Äter man något sött kan det vara bra att ta en fluortablett, hellre det än att tugga tuggummi som innehåller aspartam eller sackarin. Att dricka vatten då och då är faktiskt bra för tänderna, då du då undviker att bli torr i munnen, vilket är lika illa som att röka eller snusa. Sedan är det alltid bra att gå till tandläkaren en gång om året - minst. Lycka till med tänderna!

14 Aug 2017