Det sägs ju att historien skrivs av vinnarna, medan förlorarna glöms bort. Men hur är det nu? Vi känner ju alla till Pablo Picasso, men känner vi någon kvinnlig motsvarighet? Alla känner till Martin Luther King, men är det någon som kan nämna en kvinnlig motsvarighet? Nä, just det. Hur kommer det sig att vår historieskrivning bara handlar om män? För att råda bot på det, har tidningen Amelia radat upp 13 kvinnor som borde ha lämnat lika stort avtryck i historien som alla männen:
1. Frida Kahlo – Pablo Picassos kvinnliga motsvarighet. En fantastisk konstnär, levde mellan 1907 till 1954.
2. Florence Nightingale – grundarinnan av den moderna sjuksköterskeyrket. Hon sänkte dödligheten på ett militärsjukhus under Krimkriget från 42 procent till endast 2 procent.
3. Lilian Bland – första kvinnliga piloten som flög sitt eget tillverkade flygplan 1910.
4. Wangari Maathai – Nobels fredpristagare 2004, bor i Kenya och är miljökämpe.
5. Qiu Jin – kinesisk revolutionör, kommunist, poet och feminist, föddes 1875. Det var hon som lyckades få bort seden att binda fötterna på flickor, kämpade för att deras rätt att gå i skolan och välja sin partner själv.
6. Margaret Thatcher – Järnlädyn, Storbritanniens premiärminister 1979-1990.
7. Simone de Beauvoir – fransk filosof, författare, feminist och skrev boken "Det andra könet", 1949.
8. Rosa Parks – den första afroamerikanska medborgarrättskämpen, som vägrade resa sig för en vit man i den delen av en buss för enbart vita, och trotsade därmed lagen.
9. Corazon Aquino – filippinsk president 1986-1992, första kvinnliga filippinska presidenten och i hela Asien. Hon återinförde demokrati i landet.
10. Jeanne d'Arc – ett helgon från Frankrike som ledde frigörelsen av flera franska städer undan engelsk ockupation, brändes på bål 1431 och blev sedan helgonförklarad.
11. Margit Sahlin – en av tre kvinnliga prästerna som var först att bli präst i Svenska kyrkan 1943.
12. Dorothy Hodgkin – Nobelpristagare i kemi 1964.
13. Malala Yousafzai – endast 14 år gammal blev hon skjuten i huvudet av talibanerna i Afghanistan, räddades och fördes till Storbritannien. Fick Nobels fredspris 2014 för sina insatser för flickors rätt till utbildning och mänskliga rättigheter.