Vem kan drabbas av hälsporre?

En hälsporre orsakas av en kalkavlagring som bildas på hälens botten. Medan många människor inte upplever några symtom, kan hälsporre vara smärtsamma. Smärtnivåer för hälsporre varierar ofta under dagen. Vissa människor är mer benägna att få hälsporre än andra. Om du har gångavvikelser som sätter övertryck på hälområdet kan du vara i riskzonen för detta tillstånd.

Löpare och joggare är kända för att också få hälsporre. En annan grupp människor som kan uppleva hälsporre är de som är överviktiga. Många gånger uppstår hälsporre i samband med plantar fasciit. Om du har plantar fasciit kan du uppleva hälsporre om du har diabetes, tränar korta stunder eller spenderar en stor del av dagen på fötterna. Det finns även något som kallas för falsk hälsporre och det är då smärta i senan/hälen utan att någon kalksporre har bildats. Falsk hälsporre behandlas dock på samma sätt.

Hälsporre

Hälsporre bildas av kalciumavlagringar på baksidan av foten där hälen sitter. Detta kan också orsakas av att små benfragment bryter av en del av foten och fäster på baksidan av foten. Hälsporre kan också vara bentillväxt på baksidan av foten och kan växa i riktning mot fotvalvet.

Äldre individer lider vanligtvis av hälsporre och smärtan förstärks ibland med åldern. En av de huvudsakliga tillstånden är relaterad till är plantar fasciit.

Smärta

Smärtan i samband med detta tillstånd beror ofta på vikten på fötterna. När någon går, är hela deras vikt koncentrerad på fötterna. Hälsporrar har då en tendens att påverka andra ben och vävnader runt foten. När smärtan fortsätter blir fötterna ömma och känsliga med tiden.

Behandlingar

Det finns många sätt att behandla hälsporre. Det kan vara skönt att avlasta med ett bra hålfotsinlägg med. 

23 Jan 2023